Burn-out? Tijd voor een digitale detox!

Lusteloos. Vergeetachtig. Uitgeblust. Een leeg gevoel. Concentratieproblemen. Slecht slapen. Nergens zin in hebben.

Voor je je zorgen gaat maken: ik heb het gelukkig niet over mezelf. Dit zijn de typische klachten die horen bij een burn-out. Volgens de laatste cijfers van het CBS kampt maar liefst 1 op de 7 werkende Nederlanders met burn-outklachten. Nog hoger ligt dat aantal in het onderwijs: daar heeft 1 op de 5 werknemers ermee te maken. Dat zijn toch schokkende cijfers…

Ik merk in mijn werk dat burn-out steeds vaker voorkomt, maar ook dat er veel mensen zijn die er nét tegenaan zitten. De reden? De ratrace waaraan we allemaal meedoen. We hollen-rennen-vliegen voortdurend van hot naar her, zonder tijd te nemen om ook weer te ontspannen. In feite zijn we steeds meer een lopend hoofd, dat niet meer kan voelen wanneer het te veel wordt. En wanneer het lichaam niet af en toe wat rust wordt gegund, gaat het op een dag protesteren.

In deze tijd is het heel moeilijk om je niet te laten opjagen. Alles gaat snel. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en daar hebben we allemaal profijt van. Maar aan de andere kant: ik heb het gevoel dat die technologie ons ook steeds meer in een ijzeren greep houdt. De telefoon wordt ons de baas!

Met de komst van de smartphone is een nieuwe manier van communiceren ontstaan, waarbij nauwelijks nog ruimte is voor emoties. Korte berichtjes, snelle appjes en af en toe een emoticon: hoe kun je daarin vertellen wat je écht vindt en voelt?

Digitalisering en technologische vernieuwing horen nu eenmaal bij de tijd waarin we leven. We ontkomen er niet aan, zelfs al zouden we willen. Wat we dus moeten doen, is leren ermee om te gaan. Daarom wil ik ervoor pleiten om regelmatig een digitale detox te doen. Een uur, een middag of (wie durft?) een heel weekend zonder een aandacht eisende mobiel of laptop en zonder de vluchtigheid en oppervlakkigheid van social media. In de bezinningsweekenden, stilteweekenden en ontdekkingsreizen naar Ibiza die ik organiseer, merk ik steeds hoe fijn het is als er weer ruimte komt voor échte communicatie. Voor een gesprek van mens tot mens, waarin je open en kwetsbaar je emoties kunt delen. Het is fascinerend om te zien hoe mensen daardoor ook weer contact maken met zichzelf en met hun innerlijke kracht. Dat gevoel, dat is met geen smiley te beschrijven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>